Byytan paluu

Byytan paluu

sunnuntai 29. maaliskuuta 2015

Taistelua räkää ja revähdystä vastaan

Viikko 13
ma kevyt 10,5 km(väli 8-10 km kiihtyvänä, keskisyke 140)
ti Sats indoor running 45 min. Sisältää mattojuoksua 8,2 km. Vedot 4min 3 min 2min ja 1 min(pal 1 min) ja mäkivedot 5x1min(pal 1,5 min). Keskisyke 143, maksimisyke 173.
ke Kylmävesitutkimus alkuverr. 2km+2x100m+maksimikevennyshypyt+2x1000m (3.33,3.30, DNF)
Lonkankoukistaja alkoi kirraamaan, vedot piti keskeyttää :(
to TV-kevyt 7 km(5.10/km)+sali 30 min(MaVe 3x3x100kg, 3x5xpäkiähypyt, RiVe 3x5x50kg, vatsat, leuat, punnerrukset)+2 km loppuverr
pe Rento 13,4 km(4,36/km, lopussa 4 km vauhdilla 4min/km, keskisyke 148, maksimi 163)
la TV-pitkä 20 km (4.50/km, keskisyke 146)
su Training for runners 45-tunti(sis. lihaskuntoa ja juoksua 5,6 km)

Alunperin maaliskuussa oli tarkoitus nostaa treeneissä tehoja ja määriä, sillä maaliskuu on löysempää aikaa töissä opetuksen ja opetusharjoittelijoiden suhteen. Valitettavasti viime viikon katupölyt aiheuttivat pölyallergikon keuhkoissa harmia, joka on vaikuttanut vielä tämän viikon tekemiseen ja jarruttanut tehojen nostoa. Keuhkot ja röörit ovat olleet täynnä räkää ja olen aloittanut allergia ja astmalääkityksen taas pitkän tauon jälkeen. Elimistössä on nyt selkeästi käynnissä pienimuotoinen battle, joka aikeuttaa lievää väsymystä ja sen, että sykkeet ovat lenkeillä normaalia korkeammat. Viime viikon keskiviikkona vedin demon Training for Runners-tunnista Elixian henkilökunnalle ja innostuin jossain liikkeessä repimään lonkankoukistajaan pienen revähdyksen. Keskiviikkona oli tarkoitus vetää kylmävesipalautus-tutkimukseen liittyvä kovempi treeni Hipposhallissa, tonnin vetoja kiihtyvällä tahdilla 3.40, 3.30,3.20,3.10 ja 3.00. Aukaisuvedoissa lonkankoukistaja kipeytyi ja kahden ekan tonnin jälkeen kipu yltyi niin pahaksi, että jouduin jättämään tutkimuksen kesken. Tämä oli fiksu ratkaisu, sillä vaikka lonkankoukistaja onkin oireillut loppuviikonkin treeneissä, olen pystynyt juoksemaan kuitenkin pk- ja vk-vauhtista juoksua, tosin lyhennetyllä askelpituudella. Voltrenilla, Buranalla ja kylmä/lämminhoidolla vaiva on alkanut nyt hellittämään ja ensi viikolla toiveissa olisi päästä vetelemään taas vauhdikkaampia vetoja. JKU:n seurakavereiden (Matti, Jouni, Miika, Janne, Konsta) tuli vedettyä lauantaina harjoituskauden tähän mennessä pisin lenkki. Yhdessä treenaamisessa on voimaa! Nytkin 20 km meni mukavan rupattelun lomassa täysin huomaamatta.


Lauantaina katsoin TV:stä maastojuoksun MM-kilpailut. AnneMari Sandell-Hyvärinen otti aikuisissa MM-maastopronssin -99 ja nuorten sarjassa kultaa -95. Todennäköisesti kyseessä on kaikkien aikojen kovimmat saavutukset suomalaisjuoksijalta ja jopa urheilijalta, ottaen huomioon lajin maailmanlaajuiset harrastajamäärät. Eipä tainnut Annukka koskaan saada vuoden urheilija tms. titteliä, mutta itse rankkaan hänen suorituksensa kyllä erittäin korkealle.

maanantai 23. maaliskuuta 2015

Pers-jumi-viikko

Viikko 12
ma kevyt palauttava 6 km(6.07/km, keskisyke 133)
ti Sats indoor running-tunti 45 min(sis. 4min, 3min, 2min ja 1min intervallit 1min palautuksella ja 5x1min mäkivedot 1,5min palautuksella, matka 8,2 km, keskisyke 147, maksimisyke 174)
ke TV-13 km (5.12/km, keskisyke 136)+Strenght for runners-tunti 30 min
to alkuverr 2 km+TV-reipas 10 km(4.03/km,keskisyke 158)+loppuverr 2km
pe TV-kevyt 6km(5.28/km,keskisyke 140)+sali(MaVe 3x3x100kg, RiVe 3x5x50kg, vatsat, leuat, punnerrukset)+loppuverr 2 km
la pitkä 17 km(4.50/km, keskisyke 145)
su Strenght for Runners 45 min(sis. Juoksua 5 km)

Maaliskuussa teemana on palata hallikauden jälkeen perusasioiden pariin: vauhtikestävyyttä, voimaa/lihaskuntoa ja peruskestävyyttä. Viikon treenejä haittasi Strenght for runners-koulutuksesta hankittu mahdoton jumi persaus-osastolla. Jumi alkoi hellittämään vasta perjantaina. Viikolla sai nauttia treenatessa mahtavasta auringonpaisteesta, mutta vastaavasti ilmanlaatu Jyväskylässä on ollut katupölyn vuoksi huono/välttävä lähes koko viikon. Torstaina oli alunperin tarkoitus vedellä tiukempia tonnin tai kahden tonnin vetoja rantaraitilla, mutta ulkoilman heikosta laadusta johtuen muutin treenin TV-reippaaksi, jottei pölyallergikon/astmaatikon keuhkot rasittuisivat liikaa. Torstain ja perjantain välisenä yönä alkoi kurkkukipu, joka viikonloppuna jalostui lieväksi räkätaudiksi ja näin ollen kevensin viikonlopun treenejä. Olipa mukava käydä pitkästä aikaa yhteislenkillä lauantaina. Rupatellessa seurakavereiden Miikan ja Konstan kanssa mukavia kilometrit kertyivät huomaamatta ja helposti.  Tällä viikolla tarinoinnit saavat jäävät lyhyemmäksi, koska pitäisi vääntää tieteellistä artikkelia, jonka deadline on kuun lopussa eli ensi viikolla ja kiva kasa perjantaihin mennessä korjattavia Kemian Yo-kokeita tuottaa myös mukavaa ylimääräistä iltapuhdetta tälle viikolle. Eipä muuta kun etiäpäin!


maanantai 16. maaliskuuta 2015

Aurinkoisen viikon tehokkaat treenit

viikko 11

Ma lepo
Ti Sats indoor running-tunnin veto 45 min (keskisyke 141, maksimi 173)
Ke TV-14km (4.53min/km, keskisyke 138)
To Kylmävesi-palautustutkimus. Alkuverr 2 km+5x1000m 2 min pal (3.40,3.30,3.20,3.20,3.20)+loppuverr 2km. Maksimi kevennyshypyt 4x3.
Pe alkuverr 6 km(5min/km)+sali(punnerrukset, leuat, vatsat, MaVe 3x3x100kg, RiVe 5x3x50kg)
La alkuverr 2km+TV-reipas 8km(3.54min/km, keskisyke 161)+loppuverr 2km
Su Strenght for Runners-koulutus(1,5 tuntia tiukkaa ja hapottavaa treeniä)



Alunperin viikon 11 piti olla palauttava viikko viikonlopun SM-kisoista, mutta kylmävesi-palautustutkimus ja SatsElixian työkuviot aiheuttivat sen, että viikosta tulikin suhteellisen kuormittava. Neljä kovempaa treeniä viikossa on aikuisurheilijalle aikas paljon. Toisaalta jos kesällä tavoitellaan kovia kasin aikoja, kovempia treeniviikkoja pitää jossain vaiheessa ollakin!
Byytta ja 10000 euron mikki

Jalat palautuivat SM-kisoista kohtuullisen hyvin. Olen ottanut iltarutiiniksi 20-30 minuutin venyttely/putkirullailu/kehonhuoltosession. Putkirulla on pieni mutta tehokas väline. Sen idea perustuu siihen, että kireys ei muodostukaan itse lihakseen vaan sitä ympäröiviin lihaskalvoihin ja -kudoksiin. Itselläni rullailu on ainakin toiminut ja pitänyt jalat hyvässä kunnossa. 



Olen mukana liikuntabiologian tutkimuksessa, jossa tutkitaan kylmävesipalautuksen vaikutusta kuormittavasta harjoituksesta palautumiseen. Torstaina oli tutkimukseen liittyvä ensimmäinen treeni, jossa piti vetää 5x1000m kahden minuutin palautuksella äärimmäiseen kuormitukseen asti. Tutkijat arviovat tämänhetkisen 800m:n kuntoni perusteella vetojeni ajaksi 3.40, 3.30, 3.20, 3.10 ja 3.00.   Torstaina vetojen tavoiteajat jäivät kuitenkin haaveeksi. Kahdessa viimeisessä vedossa, kun yritin vauhtia lisätä, alkoi pistämään vatsan seudulta. Torstaiaamuna piti käydä antamassa klo 8 paastoverikoe ja itse tutkimukseen liittyvät vedot alkoivat klo 10. Söin kevyehkön aamupalan verikokeen jälkeen klo 8.10. Yleensä tarvitsen 3-4 tuntia sulatteluun, ennenkuin lähden vetämään kovaa treeniä, nythän aikaa oli alla kaksi tuntia. Ei siis ihme, että pistosta pukkasi. Lisäksi keuhkot eivät toimineet lainkaan.  Minullahan on rasitusastma ja viime sunnuntain kasin kisan jälkeen olen yskinnyt päivittäin. Torstaina hengitys oli melkoista haukkomista. Hippos-hallin kuiva ja pölyinen halli-ilma ei ole astmaatikolle herkkua ja torstaina en ottanut myöskään avaavaa lääkettä ennen treeniä. Jaloissa painoivat jonkinverran myös viikolopun kisat ja tiistain Sats indoor-running tunnin ohjaus, joka on ohjaajallekin kuormittava harjoitus. Keskiviikkona vielä innostuin juoksemaan katupölyn keskellä auringonpaisteessa töistä kotiin Muurameen. Seliseli... No, testin tarkoitushan oli saada kova kuormitus ja siinä mielestäni onnistuin, vaikka vetojen progressio ei ollut toivotulla tasolla. Tämänhetkinen maksimisyke on itsellenikin arvoitus.  Luulen, että tuo tonnin vedoissa saavuttamani 177 ei ole aivan maksimi, sillä pistos jarrutti kahta viimeistä vetoa. Hengitys vinkui ja kihisi, mutta kunnon hapoille en päässyt. 

Perjantain palauttava lenkki ja terävät maastaveto-
ja rinnallevetosarjat tekivät jaloille hyvää ja lauantaina tuntuma kropassa oli jo virkeä.

Lauantai aamu-ja iltapäivä menivät studiolla äänityshommissa ja en päässyt osallistumaan JKU:n Talvijuoksusarjan viidenteen osakilpailuun. Korvikkeena illansuussa juoksemani  TV-reipas 8km kulki oikein mukavasti. Oli hienoa päästä juoksemaan pitkästä aikaan ulkona reippaampaa vauhtia pitävällä alustalla mahtavassa auringonpaisteessa. Seurailin sykemittarista, että sykkeet pysyisivät 160 tuntumassa. Rennolla juoksulla saavutettu keskivauhti 3.54/km viittaa siihen, että seuraavassa 10 km:n hölkkäkisassa uskallan lähteä pitämään 3.40-3.45 matkavauhtia.

Sunnuntaina aamulla oli aikainen herätys ja lähtö Helsinkiin SatsElixian järjestämään Strenght for Runners-ohjaajakoulutukseen. Tunti on ruotsalaisten aktiivijuoksijoiden laatima konsepti-tunti ja kyllä täytyy sanoa, että tunti on yksi tiukimmista ryhmäliikunta-tunneista, joita olen  testannut. Kyykkyhyppyjä, spurtteja, burpeita, punnerruksia, spurtteja, loikkia, spurtteja, yhden jalan kyykkyjä, luisteluhyppyjä ja spurtteja tykitettiin sellaisella tempolla, että 30 minuutin treenin jälkeen reidet ja persaus olivat jo aivan hapoilla. Kyseessä on kuitenkin 60 minuutin tunti! Tunti oli hapottavuudestaan huolimatta monipuolinen kokonaisuus. Oma tuntini alkaa huhtikuussa-tervetuloa testaamaan! Tässä vaiheessa kautta pyllyä noin reippaasti jumittava treeni ei ole aivan optimaalista kuormitusta-no, onneksi ohjaajan ei kuitenkaan tarvitse tehdä samalla intensiteetillä kuin rääkkäyksen kohteena olevien asiakkaiden;) 




maanantai 9. maaliskuuta 2015

SM-kisaviikon herkistelyä ja kisaraporttia

Viikko 10
ma verr 3km+10 min koordinaatio+5x70m(90%) kävelypalautuksella+5x30m telinelähdöllä+verr 2 km
ti SatsElixia indoor-running tunnin ohjaus 45min (keskisyke 149, maksimisyke 174)
ke verr 3 km+koordinaatio10min+3x100m rennosti+kovan rennot, mutta mahd. hapottomat vedot 300m(46)/200m(27,9)/100m(13,5) palautus 10min+loppuverr 2km
to lepo
pe verr 4km+10 min koordinaatio+3x100m rennosti+muutama telinelähtö+loppuverr 2km
la ap 3km ip verr 3 km+lämmittelyt ja aukaisuvedot+ Kisa SM M-35 400m(56,47 kolmas sija)+loppuverr 2 km
su ap 3km ip verr 3km+lämmittelyt ja aukaisuvedot+Kisa SM M-35 800m(2.06.66 neljäs sija)+loppuverr 2km

Viikon treenien tavoite oli hakea herkkyyttä viikon aikuisurheilijoiden SM-hallikisoihin. Itselleni kyseiset kisat toimivat hyvänä kuntomittarina tässä vaiheessa treenikautta. Vaikka treenimäärät ovat olleet aika maltilliset verrattuna nuoruusvuosiin, niin ilmeisesti jotain on tehty oikein, sillä elokuun ulkoratojen SM-kisoista kasin aika on tippunut 8 sekuntia. Myös progressio kolmessa paluun jälkeisessä kasin kisassa on ollut hyvä(elokuu ulkona 2.13.08, helmikuu hallissa 2.10.10, maaliskuu hallissa 2.06.66) . Koska kehitys tulee jatkumaan samaan malliin( 3 sekuntia/startti), yhdeksän startin päästä juoksen uuden 800m:n maailmanennätyksen1.39!!!!  Vavise David Rudisha!  Näin naisten päivän jälkitunnelmissa on mukava huomata, että Suomessa ei ole tällä hetkellä yhtään naista, jota en saisi juoksemalla kiinni ;)

Niinhän se tuppaa olemaan, että nälkä kasvaa syödessä. Nuorempana Hipposhallissa juostu kasi on parantunut kesällä ulkona n.5-7 sekuntia. Lyhyen 200 metrin radan tiukat kaarteet sekä kuiva ja pölyinen halli-ilma eivät ole koskaan suosineet 184 cm pitkää astmaatikkoa. Tavoitteita pitää olla ja nyt uskallan asettaa tavoitteen: ensi kesänä mahd. lähelle 2 minuutin rajaa(mielellään alle)! Jos tuon rajan on elämässään useasti alittanut (vielä reilusti) 17-21 vuotiaana, ei sen pitäisi olla mahdotonta näin 36-vuotiaana, jos tekee oikeita asioita (ja saa treenata terveenä, kop kop). Tästä on hyvänä esimerkkinä seurakaverini ja ikätoverini Laurosen Petri, joka juoksi kasin aikaan 1.55.86 samana vuonna, kun täytti 34 vuotta.

Lauantain 400m:n kisan tehtävä oli testata nopeuttani ja toimia avaavana vetona sunnuntain kasille. Tavoiteena oli 56-alkuinen aika ja siihen päästiin tavattoman löysästä aloituksesta huolimatta. Telineistä lähtemiseni oli edelleenkin ala-arvoista. Ensin pystyyn ja sitten liikkeelle :( Nopeammin pääsisin matkaan pystylähdöllä. Tankkasin 60-90 minuuttia ennen starttia 20 g ruokasoodaa ja olo oli jostain syystä kummallisen löysä ja 400m:llä tarvittavaa agressiivista rentoutta ei löytynyt tällä kertaa. Ikäluokkani kovimmat 400m:n juoksijat Jarkko Pesolaa lukuunottamatta loistivat poissaolollaan, joten entinen maileri sai "halvan" pronssimitalin. No, SM-mitali on aina SM-mitali!

Sunnuntain 800m:n viivalla olivat ainakin talven tilastojen valossa Suomen tämän hetken kovimmat 35-39 vuotiaat puolimailerit. Tiedossa oli, että mitali ei tule helpolla. Tiedossa oli myös se, että takareisivammasta toipuva Laurosen Petri lähtisi vetämään kovaa vauhtia. Edellisessä kasin startissa helmikuussa liian kova alkuvauhti (61s 400m:n väliaika) kostautui lopussa totaalisena hyytymisenä. Päätin lähteä siis tällä kertaa rauhallisemmin 62-63 sekunnin 400m aloituksella liikkeelle. Juoksu kulkikin alusta lähtien rennosti. Petri lähtikin pitämään hyvää matkavauhtia ja aluksi tarkkailin tilannetta letkan viidentenä. 200m ja 300m:n välillä edessäni juossut Jan Kaas alkoi jäämään kärkitriosta ja jouduin spurttaamaan Janin ohi, etteivät pojat pääsisi liikaa karkuun. Tein tyhmän taktisen ratkaisun, kun ohitin Janin kaarteessa ja kaarrespurttiin kului ylimääräistä energiaa ja ylimääräistä juoksumatkaa kertyi useampi metri. Ero kärkimiehiin kasvoi 400-600m:n matkalla. Viimeisellä kierroksella laitoin kädet viuhumaan ja irvistyksen maksimiin ja vaimoni mukaan saavutin lopussa kärkimiehiä. No, matkan pituus oli itselleni hyvin tiedossa, joten taktisesta kömmähdyksestä saan syyttää vain itseäni. Jäipä ainakin hyvä nälkä kesäkuun ulkoratojen SM-kisojen starttiin!

Lennokasta menoa kasilla
Kisoihin valmistava viikko ja ennen kaikkia kisaa edeltävät tunnit ovat itselleni stressaava kokemus. Muutama viikko sitten kuvailinkin blogissani tarkemmin tuntemuksia ennen kasin starttia. Tälläkin kertaa mietin moneen kertaan, että onko tässä kaikessa mitään järkeä. Näin onnituneen startin jälkeen voin taas todeta, että kyllä on. Viikonlopun endorfiinit hymyilyttivät vielä tänään maanantaiaamuna, kun käppäilin työpaikalleni ositteeseen Yliopistonkatu 1. Äärimmäistä rääkkiä seuraavat äärimmäiset endorfiinit, niin se vaan menee!

Nyt kun hallikausi on paketissa ajattelin kasvattaa tulevien viikkojen treeneissä kilometrimääriä. Tavoitteena on kehittää peruskestävyyttä, vauhtikestävyyttä ja parantaa aerobista kynnystä. Lajinomaista voimaa ajattelin jossain vaiheessa hakea mäkivedoilla ja loikilla.  Alan vetämään huhtikuussa SatsElixialla Strength For Runners-tuntia, jossa pääsen itsekin kehittämään juoksuvoimaani. Kalenteriin voisi merkata muutaman kevään hölkkätapahtuman ja mahdollisesti M35-sarjan SM-maastot.
Duckface-selfie uuden seuran edustusasussa


Mahtavaa, kun ulkona paistaa aurinko ja pääsee juoksemaan pitävillä alustoilla! Lisäksi odotan innolla työmatkapyöräilykauden aloitusta.



M35 400 m: 1) Jarkko Pesola HKV 53,17, 2) Oskari Puhakka JyväskKU 56,33, 3) Hannu Moilanen JyväskKU 56,47, 4) Tero Kesäläinen VSVU 59,63, 5) Ville Koskela HKV 1.01,30, 6) Joakim Pyttynen HämeenlTa 1.02,4

M35 800 m: 1) Juha Järvelä KurikRy 2.03,44, 2) Petri Lauronen JyväskKU 2.04,74, 3) Lauri Lipiäinen SjundeåIF 2.05,12, 4) Hannu Moilanen JyväskKU 2.06,66, 5) Jan Kaas GamlakIF 2.07,35, 6) Thomas Sandberg ÅIFK 2.12,76, 7) Tero Kesäläinen VSVU 2.16,60, 8) Oskari Puhakka JyväskKU 2.21,09, 9) Joakim Pyttynen HämeenlTa 2.22,21, 10) Ville Koskela HKV 2.24,04

maanantai 2. maaliskuuta 2015

Hiihtolomaviikon treenit

Viikko 9
ma verr 4 km+10x100m rennosti(14-14.5s) 100m:n kävelypalautuksella+koordinaatiot ja loikat+verr 2km
ti Sats Indoor-running tunnin veto 45 min (keskisyke 148, maksimisyke 176)
ke Kevyttä luisteluhiihtoa 23 km(1h57min, hidas vesikeli, keskisyke 118)
to ap verr 2km+koordinaatiot 10 min+3x3x200m(pal 2/5) keskiaika alle 29,5s+loppuverr 2 km ip 1h laskettelua
pe Puntti(penkki 3x8x60kg, leuat 3x10, vatsat, rinnalleveto 3x5x50 kg, maastaveto 3x2x110kg)
la Luisteluhiihtoa 44 km(2h44min, keskisyke 134)
su ap laskettelua 2h ip verr 2km+koordinaatiot ja loikat+sählyä 45 min(keskisyke 130)

Hiihtolomaviikon juoksukilometreillä ei pääse kehuskelemaan, mutta hiihtokilometrejä kertyi mukavasti ja juoksutreeneissäkin laatu pysyi hyvänä. Viikon ohjelmaan sisältyi muun muassa vuotuinen perinne, Keuruu-Multia laturetki, jonka olen viime vuosina hiihtänyt vapaalla tyylillä. Järjestäjät mainostavat sinnikkäästi, että reitti olisi 50 km, mutta todellisuudessa matkan pituus on 44 km. Keskiviikkona hiihdimme Mira-vaimoni kanssa 23 km Ampujien majalta Peurunkaan falunimaisessa vesikelissä. Onneksi laturetkeä edeltävänä yönä oli ollut pakkasta ja pääsimme starttaamaan aamulla lentokelissä. Luistava keli, hyvä hiihtoseura ja Ahosen Veikon fluorivoitelut takasivat sen, että kilometrit kertyivät vaivattomasti ja pääsi nauttimaan hienosta reitistä ja mukavasta vauhdista.


Viikon juoksutreeneissä on ollut teemana nopeuden ja nopeuskestävyyden hiominen ensi viikonlopun arvokisoihin. Juoksen Jyväskylässä Suomen aikuisurheiluliiton halli-SM-kisoissa 400m ja 800m, tavoitteenani viime kesän SM-pronssin kirkastaminen. Hienoa, että kovia kirittäjiä on ilmoittautunut molemmille matkoille kymmenkunta ja olen varma, että saadaan aikaiseksi hyvät kisat. Muutenkin veteraaniyleisurheilu elää ja voi Suomessa hyvin, sillä kisoihin on ilmoittautunut yli 700 urheilijaa. Viikon pääharjoitus 3x3x200m kulki sen verran mukavasti, että kisoihin voi lähteä hyvillä mielin.

Tänään oli tarkoitus vetää Hipposhallissa kisoihin valmistava harjoitus, 2x400m reippaampaa(n.60s) vauhtia, mutta pettymyksekseni juoksurata ei ollutkaan käytössä. Korvikkeeksi vedin rentoja 80m:n vetoja juoksusuoralla ja treenasin telineistä lähtöä 400m:n kisaa varten. Tänään testasin myös natriumbikarbonaatti- eli ruokasooda-tankkausta ennen treeniä. Kyseinen jokaisesta keittiöstä löytyvä aine parantaa monien tutkimusta mukaan(mm. Mero) suorituskykyä 400m:n ja 800m:n tapaisissa äärimmäisissä maitohapposuorituksissa parantamalla emäksenä veren happojen puskurointikykyä. 20 g ruokasoodaa liuotettuna litraan vettä oli pahaa, mutta vatsani kesti suositetellun annoksen. Harmi, kun en päässyt tekemään päivän suunniteltua happotreeniä, jotta voisin analysoida tuntemuksia tankkauksen toimivuudesta. Pitää kuitenkin testata tankkausta viikonloppuna!



Toinen sallittu doping, jota olen käyttänyt menneellä viikolla on maksimivoima-maastavedot. Testosteroni on hormoni, jolla on elimistössä anabolinen eli kudoksia rakentava vaikutus. Sen pääasiallisena vastavaikuttajana toimii kudoksia hajottava katabolinen kortisoli, jolla on myös negatiivisia vaikutuksia elimistön immuunijärjestelmän toimintaan. Testosteronin ja kortisolin suhteen muutoksista voi päätellä elimistössä vallitsevaa anabolian ja katabolian tilaa. Kovaa harjoittelevalla kestävyysurheilijalla on olemassa riski, että elimistössä jyllää liikaa katabolinen tila. Lyhyet sarjat maastavetoja isoilla painoilla toimivat hyvinä luonnollisina testo-buustereina ja vievät elimistön tilaa anabolian puolelle ja palautuminen juoksutreeneistä tehostuu.